Domov

Malý prostor, velká představivost

Malé bydlení je IN
Půjdeme hned do extrému a za vzor si vezmeme zařizování garsoniéry. Samozřejmě je rozdíl mezi panelákovou garsonkou a tou v moderní zástavbě, která může hravě dosáhnout velikosti malého 2+1. Ta druhá by se zařizovala jistě mnohem lépe. Ale co s bytečkem, ve kterém máte pocit, že se sotva otočíte? Především vás chci ujistit, že v dnešní době je malé bydlení – nejen byty, ale i domy (tzv. tiny house, small house) – velice žádané, a to nejen kvůli ekonomické, ale i ekologické úspoře.
 malý domek, prostor
Nahoru, dolů…
Pro malý byt je výborným řešením sklápěcí nábytek. Postele, stoly, židle… Na prostoru, kde v noci spíte, v poledne jíte a sedíte, si tak odpoledne mohou hrát na zemi vaše děti. A navíc máte v mžiku ustláno a uklizeno! Sklopné stoly najdete v různých velikostech, stejně jako postele. Jen je potřeba se trochu „povrtat“ ve zdi a veškerý nábytek k ní svědomitě připevnit a nepotřebné židle na ní mohou během dne odpočívat. Zapomeňte na těžkopádné komody a úložné skříňky. Co může viset, aby zbytečně nepřekáželo na zemi, ať visí. K tomu jsou zase ideální vyšší stropy, při nichž nám policové díly umístěné vysoko nad hlavou nebudou způsobovat boule. Máte-li nízké stropy, umístěte zkrátka úložné prostory klidně těsně pod strop.
            Pokud se z jakéhokoli důvodu bráníte sklopné posteli, popřemýšlejte nad vybudováním tzv. patra (dřevěného, kovového…), které nejen využije dobře prostor, ale byt také zútulní. Chce to ale kvalitní řemeslnou práci. Na takové patro schováte ledasco a je-li dostatečně velké, může sloužit nejen na spaní, ale také jako hrací prostor pro děti. Když se totiž malý prostor správně uspořádá, může v něm spokojeně bydlet i čtyřčlenná rodina.
 Ekologie, bydlení
Plánování
Nezapomeňte využít každičký kus prostoru. A než budete nakupovat, důkladně si rozvrhněte prostor; malujte, rýsujte, měřte. Inspirujte se! Googlujte, pinterestujte, anebo se poohlédněte po knihách a časopisech, které se mini bydlení věnují. Časová, ale i finanční investice se vám bohatě vyplatí. Právě proto, že je mini bydlení dnes tak moderní, o množství nápadů není nouze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup